In fiecare zi ne gandim ce putem facem pentru a duce o viata mai sanatoasa, pentru a ne proteja si a avea grija de cei dragi. Ne uitam la cosul de alimente, la modul in care le pregatim, ne propunem sa facem sport in mod constant si sa eliminam stresul.

Sa nu uitam ca un element esential care perturba sanatatea omului il reprezinta microbii. Ei pot provoca mici neplaceri, precum guturai sau indigestie, dar si infectii grave si de aceea e necesar sa ne indreptam atentia asupra curateniei si indepartarii eficiente a germenilor. Daca locuiesti in Valcea poti apela la serviciile profesionale de servicii dezinfectie Valcea, facand o alegere inspirata pentru sanatatea ta.

Metode de dezinfectie si sterilizare

Dezinfectia reprezinta procesul de decontaminare a suprafetelor, prin indepartarea agentilor patogeni, prevenind astfel bolile infectioase si parazitare. Microorganismele au tendinta de a se inmnulti atunci cand sunt expuse la factori favorabili (temperatura, umiditate, lipsa curateniei, prezenta persoanelor infectate –  spre exemplu in cabinete, clinici, spitale, dar si in spatii destinate colectivitatilor, cum sunt scolile si gradinitele).

Exista mai multe metode de realizare a dezinfectiei si se concentreaza pe modificarea acestor conditii, eliminarea virusurilor si bacterilor si stoparea inmnultirii lor. Dezinfectarea mecanica este una dintre acestea si presupune curatarea de praf si murdarie a obiectelor si suprafetelor. Aceasta metoda este de fapt una complementara, deoarece nu garanteaza indepartarea tuturor tipurilor de germeni, fiind mai degraba un prim pas spre un mediu curat si steril. O alta metoda este dezinfectia fizica, ce utilizeaza temperaturi inalte si vapori, curenti de inalta frecventa, ori radiatii ultraviolete. Aceste tehnici sunt eficiente in ce priveste microorganismele sensibile la temperaturi inalte si isi dovedesc utilitatea deoarece decontamineaza nu doar obiectele dure si suprafetele, ci si materialele textile, haine, incaltaminte, mobilier.Foarte frecvent utilizata in gospodarii este metoda chimica, bazata pe substante active speciale, prezente in solutii, geluri, pulberi, sapunuri, capsule.

Alegerea lor se face in functie de obiectele care trebuie tratate, unele putand fi expuse mediului lichid (spalare, irigare si scufundare in solutie), altele fiind doar sterse. Este important echilibrul intre efectul cel mai putin nociv asupra omului si cel mai distructiv impotriva agentilor patogeni. Principalele grupe de biocide sunt alcoolul sanitar, produsele pe baza de peroxid de hidrogen, substantele ce contin clor, derivatii de acid peracetic si  clorura de benzalconiu.

Prevederi legale

In cazul in care detii o afacere, in special in domenii precum cel medical, HoReCa, de invatamant, sau manageriezi astfel de instituii este obligatoriu sa cunosti si sa aplici prevederile legale in ce priveste dezinfectia. In orice actiune de decontaminare se aplica normele de protectie a muncii, conform legislatiei in vigoare, pentru a preveni accidentele si intoxicatiile.

Dezinfectia prin caldura uscata este utilizata exclusiv in laboratorul de microbiologie, iar cea prin caldura umeda in cazul spalarii automatizate a lenjeriei si veselei, la temperaturi de peste 90 de grade Celsius. Dezinfectia cu raze ultraviolete este preferabila pentru suprafetele netede si pentru aerul din laboratoare, salile de operatii, venind in completarea metodelor chimice si necesita autorizare si documentatie tehnica pentru aparatele cu ajutorul carora se realizeaza. In ce priveste produsele biocide, acestea sunt impartite pe mai multe niveluri, iar cele utilizate in unitatile sanitare trebuie aprobate, respectand concentratiile si timpul de contact indicate de avizul produsului.

La cine sa apelezi?

In Valcea, compania Agromad Pest SRL ofera solutii profesioniste si sigure. Daca esti interesat sa apelezi la servicii dezinsectie Valcea, dezinfectie si deratizare cu metode specializate, te asteptam pe site-ul agromadpest.ro sau poti face o vizita la sediul din Localitatea Mihaiesti, Sat Buleta, Strada Dispensarului nr. 7, jud. Valcea.

Pentru a obtine informatii detaliate si personalizate, poti apela numerele de telefon de pe site, din sectiunea Contact.