Referendumul pentru demiterea actualului președinte suspendat, Traian Băsescu, va avea loc în data de 29 iulie 2012. Românii cu drept de vot vor avea posibilitatea de a alege demiterea lui Traian Băsescu sau își pot exprima votul de susținere pentru continuarea mandatului.

 

Citește și: Analiza suspendarii lui Traian Basescu in presa straina

 

Scurt istoric al Referendumului

 

Parlamentul României a votat, pe 6 iulie 2012, suspendarea președintelui Traian Băsescu cu 256 de voturi în favoarea suspendării(fiind necesare 217 voturi), 116 parlamentari s-au declarat împotriva acestui demers, iar un vot a fost anulat.

 

 

În urma suspendării, președintele Senatului, Crin Antonescu, a devenit președintele interimar al României.

 

Propunerea USL pentru referendum și decizia Curții Constituționale

 

Alianța USL, deținătoarea majorității parlamentare, își dorea ca la Referendumul din 2012, demiterea lui Traian Băsescu să fie posibilă cu jumătate plus unu din totalul voturilor exprimate. În cazul în care majoritatea decide demiterea președintelui urmează să se organizeze alegeri prezidențiale.

 

În această situație, în cazul în care s-ar fi prezentat chiar și 10 oameni la vot, dacă majoritatea lor vota pentru demiterea președintelui, acesta ar fi fost demis de la șefia statului. În prezent, pentru alegerea președintelui, dacă doar 10 oameni se prezintă la vot, candidatul care a obținut cele mai multe voturi devine președintele României.

 

Curtea Constituțională, la 10 iulie 2012, a decis că președintele poate fi demis numai în cazul în care la Referendum se prezintă 50% plus 1 dintre toți cetățenii români cu drept de vot, adică aproximativ 9 milioane de oameni, iar majoritatea dintre aceștia trebuie să voteze în favoarea demiterii lui Traian Băsescu.

 

Ce spune primul sondaj realizat pe tema Referendumului din 2012?

 

Sondajul de opinie realizat de IMAS la comanda „Europa FM”, la data de 8 iulie 2012, relevă faptul că în favoarea demiterii președintelui suspendat Traian Băsescu sunt 64,3% dintre români, iar 27,4% îl susțin pe președinte pentru continuarea mandatului.

 

Prezența la vot, conform sondajului IMAS, va fi de 79,8%, în timp ce la referendumul pentru suspendarea lui Traian Băsescu din anul 2007, prezența a fost de doar 44%.

 

Costurile referendumului din 29 iulie 2012

 

Referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu va costa 95 de milioane de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 21 de milioane de euro, bani publici.

 

Ce întrebare va fi la Referendum?

 

Românii cu drept de vot care se vor prezenta la urne vor primi un buletin de vot pe care va fi întrebarea: „Sunteți de acord cu demiterea Președintelui României, domnul Traian Băsescu?”

 

Cei care sunt în favoarea demiterii președintelui suspendat trebuie să pună ștampila în cadranul pe care scrie „DA”, iar cei care își doresc continuarea mandatului lui Traian Băsescu trebuie să pună ștampila pe cadranul pe care scrie „NU”.

 

În cazul în care un buletin de vot va avea ștampilate ambele cadrane sau nu va conține nicio ștampilă, votul va fi anulat, aceeași situație aplicându-se și în cazul în care există ștampile în afara cadranelor.

 

 

Pentru a da dovadă de un spirit civic adevărat, românii trebuie să meargă la vot și să își exprime preferințele, indiferent în ce tabără s-ar afla. Cei care nu merg la vot, își refuză un drept constituțional și vor fi mai puțin îndreptățiți să conteste situația țării, față de cei care își exprimă opțiunea.

 

Dacă mergeți la vot, aveți tot dreptul să fiți mândri de alegerea făcută sau aveți tot dreptul să contestați orice șef de stat care va conduce România, pentru că v-ați exprimat părerea prin vot.

 

Citește și: Ipostazele lui Traian Băsescu pe fiecare post TV, în timpul citirii cererii de suspendare

 

Votul este principala armă a democrației! Nu vă lăsați dezarmați și mergeți la vot! Dați mai departe tuturor românilor care vor să fie informați corect asupra tuturor prevederilor Referendumului din 29 iulie 2012!