Rețeaua socială este definită ca un grup de indivizi, care sunt împreună și fac parte dintr-un anumit grup, adesea asemănându-se cu o comunitate sau un cartier. Deși rețelele sociale sunt posibile și offline, cu persoane, care se văd și se întâlnesc, mai ales în școli sau la locul de muncă, sunt mult mai populare rețelele de socializare din mediul online.

 

Acest lucru se explică prin faptul că liceele, colegiile și locurile muncă nu au atât de mulți membri, spre deosebire de Internet care este utilizat de milioane de persoane, dintre care o parte este foarte interesată să se întâlnească și să dezvolte prietenii online.

 

Rețelele sociale funcționează pe baza unor site-uri care formează această comunitate de utilizatori online; acestea se împart în diferite categorii precum: hobby-uri, religie, politică, interese sau diverse alte activități, respectiv toate la un loc: rețele tradiționale de socializare(unde toată lumea are acces și se poate înscrie, indiferent de interesele sau viziunile pe care le au).

 

Alt avantaj al rețelelor de socializare online se referă la ușurința și comoditatea prin care putem interacționa cu alți oameni, cunoscuți sau necunoscuți. Faptul că „totul se întâmplă” pe un ecran al unui calculator/laptop, face ca totul să fie mai simplu. Nu trebuie să ne deplasăm, putem evita discuții incomode la telefon sau pe „€œmessenger”, nu trebuie să ne simțim obligați în a menține legătura cu o persoană anume. Rețeaua de socializare se poate folosi și actualiza oricând, în funcție de dorințele fiecăruia. Putem răspunde favorabil și putem ignora pe oricine, putem fi la current cu ceea ce se întâmplă în jurul nostru, întrucât există mereu o parte dintre cei care sunt adepții rețelelor de socializare care să actualizeze paginile lor personale, cât și cele de la index/home/pagina principală a site-ului în cauză.

 

Rețelele sociale online ajută foarte mult și la recrutarea oamenilor pentru diferite posturi. Angajatorii cu o deschidere față de noile metode tehnologice preferă să apeleze la acestea, datorită unor aspecte practice precum: calitatea angajaților; pot fi găƒsiti candidați mult mai potriviți, cu o deschidere mult mai mare, profesioniști, cu recomandăƒri de la foștii colegi sau superiori; li se poate verifica mai ușor istoricul joburilor anterioare, rapiditatea angajării, rata mai mare de acceptare a ofertelor, nivel ridicat de credibilitate, costuri reduse. O altムmetodムde recrutare alternativムpoate fi consideratムși blogul. Acesta poate fi personal sau profesional și poate oferi informații utile despre anumiți candidați: opiniile generale, viziunea și preocupăƒrile acestora.

 

În afara celor menționate mai sus, rețelele de socializare online mai vin însoțite și de niște aspecte negative. O problemă mare și foarte des întâlnită este cea legată de identitate. Adică de anumite persoane care socializează/interacționează sub un alt nume, sub o altă identitate; acestea pot fi periculoase din mai multe puncte de vedere, tocmai de aceea lumea care activează pe astfel de rețele trebuie să aibă grijă cu cine stă de vorbă și câtă încredere acordă diferitelor „€œpersonaje” pe care le găsesc în această lume „€œinternautică”.

 

Cei care nu își arată datele lor personale și „€œtrăiesc sub o mască” pe aceste rețele pot face rău atât social și faptic celor cu care interacționează(depinzând de nivelul de implicare din partea ambelor părți), cât și probleme de tip tehnologic, iar aici vorbim despre viruși și furturi online.

 

Ca și o concluzie a aspectelor pozitive și negative pe care le oferă aceste rețele de socializare, putem spune că este mai simplu să ne ferim și să avem grijă cu cine interacționăm decât să ne privăm de oportunitățile online de viață socială.

 

Având în vedere numărul extrem de mare de utilizatori al acestor site-uri, este în avantajul nostru să fim deschiși, măcar pentru a vedea despre ce e vorba sau de ce nu… pentru cultura noastră?

 

Rețelele de socializare online sunt foarte populare și prezintă niște avantaje și beneficii care „€œcântăresc” mai mult decât aspectele negative. Într-un final, oricine poate să aleagă dacă dorește să intre în această lume. Nimeni nu este forțat să își etaleze activitatea și identitatea pe un site online; însă având în vedere anvergura acestor forme de socializare cred că ar fi bine ca fiecare să experimenteze acest fenomen, în ciuda părților negative care există sau care pot să apară pe parcurs.

 

 

Oportunitatea și ușurința de a cunoaște oameni din toate părțile lumii, de a împărtăși din activitățile întreprinse, de a primi feedback-uri, de a vedea interesele și punctele de vedere pe care le au unii oameni în legătură cu anumite lucruri(prin imagini, videoclipuri, citate), ocazia de a-ți putea afișa punctul de vedere într-o anumită arie și de a o dezbate cu cineva,reprezintă această experiență nouă și interesantă pe care poate să ne-o ofere rețelele de socializare.

 

Există foarte multe rețele de socializare online, însă printre cele mai populare(Top 15) se numără: Facebook, Twitter, Linked-in, MySpace, Ning, Google Plus +, Tagged, Orkut, Hi5, MyYearBook, Meetup, Badoo, Bebo, MyLife, Friendster.(Top 15 Most Popular Social Networking Sites | November 2011).

 

Situația rețelelor de socializare online din România referitoare la bărbați și femei este redată de către un studiu în care reiese că cei de sex masculin navighează mai mult pe aceste siteuri decât reprezentatele sexului frumos.

 

Conform studiului „ManConquer, Women Preserve„, prezentat de Nora Marcovici, CEO al BBDO Group, și Lăƒcrăƒmioara Loghin, Managing Director la Exact, băƒrbații intrムpe rețelele de socializare pentru a-și face noi relații, în timp femeile vor să își consolideze relațiile pe care le au deja.

 

Studiul mai aratムcムbăƒrbații se duc pe rețelele de socializare pentru noile oportunităƒti pe care le-ar putea identifica și pentru a-și pune în evidențムtalentele. Totodatăƒ, băƒrbații îsi fac mai mulți prieteni noi pe rețelele de socializare, comparativ cu femeile, și, de asemenea, încearcムmai mult decât femeile sムse autopromoveze. Potrivit aceluiași studiu, pe rețelele de socializare, femeile contribuie mai mult la conținut, deoarece posteazムmai mult, dar băƒrbații contribuie la diversificarea conținutului prin adăƒugarea de fotografii și videoclipuri.

 

Dacă este bine sau nu să activăm pe astfel de rețele de socializare online este părerea fiecărui om, dar mergând pe cele menționate mai sus,probabil oricine ar trebui să treacă prin această experiență.