Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, USL ar câștiga cu 57% din voturi, locul secund fiind ocupat de PDL 18%, PP-DD 12%, UDMR 4%, PRM 3%, PNG și PER 2%, iar UNPR și PNȚCD ar obține câte 1%, conform ultimului sondaj realizat de CCSB. 

 

Citeşte şi: Sondaj CURS: Pe cine ar vota bucureştenii la alegerile din 2012?

 

În același sondaj se precizează că doar 24% dintre cei chestionați sunt mulțumiți de activitatea lui Traian Băsescu în actualul mandat, în timp ce 75% se declară nemulțumiți. Dintre cei chestionați, 52% și-au anunțat intenția de a merge la vot, 33% nu se vor prezenta la urne, iar 15 au motivat absența de la alegeri pe baza faptului că nu vor fi prezenți în țară.

 

Testele CCSB menite pentru a calcula notorietatea și independența politică a noului premier, Mihai Răzvan Ungureanu, arată că 81% au o părere bună despre demisia lui Emil Boc, 93% dintre cei chestionați știu faptul că noul premier este fostul șef al SIE, iar 54% spun că Mihai Răzvan Ungureanu va reprezenta interesele președintelui Traian Băsescu și ale PDL.

 

27% consideră că noul premier este independent, iar 19% nu știu/nu răspund. Dintre oamenii care au participat la sondaj, 72% au căzut de acord că înlocuirea lui Emil Boc este o mișcare strategică a președintelui României, în timp ce 69% susțin că este nevoie de alegeri anticipate pentru ca Parlamentul să reprezinte cu adevărat populația.

 

 

Sondajul mai relevă faptul că 69% sunt de acord că Traian Băsescu ar trebui să-și dea demisia, în timp ce 60% sunt de părere că noii miniștri din Guvernul Ungureanu sunt manevrați de vechii miniștri din Cabinetul Boc.

 

În topul încrederii, primele poziții sunt ocupate de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu 48%, urmat de primarul general al capitalei, Sorin Oprescu, cu 43 %, acesta fiind la egalitate cu Patriarhul Daniel, urmați de Regele Mihai I cu 42%.

 

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu se bucură de încrederea a 28% dintre români, după senatorul PSD Ecaterina Andronescu care are 33% și actorul și senatorul PNL Mircea Diaconu cu 31%. Traian Băsescu are încrederea a 14% dinte cei chestionați, Emil Boc 13%, Elena Udrea 11%, Kelemen Hunor 10%, iar Sorin Ovidiu Vântu 4%.

 

Citeşte şi: Preferinţele electoratului conform ultimului sondaj IMAS

 

Sondajul CCSB a fost realizat în perioada 11-14 februarie 2012, pe un eșantion de 1003 persoane și are o marjă de eroare de +- 3%.