Conform sondajului IMAS realizat în luna februarie 2012, USL conduce în preferințele românilor cu 49,2% din voturile exprimate. Sondajul comandat de ziarul „Adevărul” scoate în evidență faptul că alianța dintre PSD și PNL a revenit la scorul pe care îl avea în luna decembrie a anului 2011, după ce în luna ianuarie, anul acesta, ajunseseră la 53,4%.

 

Citeşte şi: Mihai Răzvan Ungureanu – viitorul candidat PDL la Primăria Capitalei?

 

În ciuda procentelor obținute în sondajul IMAS, Opoziția poate întruni o majoritate parlamentară în viitorul Legislativ, având în vedere că în jur de 9% din voturi se vor duce către partidele care nu vor trece pragul electoral. USL, fiind lider în sondaje, va fi alianța care va avea cel mai mult de câștigat prin redistribuirea mandatelor. Astfel, Opoziția poate ajunge la cifre în jur de 53-54% din numărul mandatelor din Parlament.

 

PDL nu a avut foarte mult de câștigat prin schimbarea guvernului Boc și instalându-l pe Mihai Răzvan Ungureanu în funcția de premier. Noul prim-ministru se bucură de o cotă de încredere de 22,3%, însă intenția de vot pentru PDL este de 17,8%, în creștere față de luna ianuarie 2012, când cifrele arătau o intenție de vot de 15,8%.

 

Cea mai spectaculoasă creștere în acest sondaj este reprezentată de partidul lui Dan Diaconescu, PP-DD, care aproape a ajuns din urmă PDL-ul, obținând 17,4% din preferințele românilor.

 

Partidul Poporului – Dan Diaconescu era cotat în decembrie 2011 cu 11,8%, iar în luna ianuarie 2012 cu 13,9%. Cifrele denotă faptul că PP-DD a revenit la cota de popularitate pe care o avea acum un an și jumătate, în momentul arestării lui Dan Diaconescu: 19,8% în luna august a anului 2010 și 17,3% în luna septembrie a aceluiași an.

 

Sondajul IMAS exprimă și faptul că pragul electoral de 5% ar mai putea fi depășit doar de către UDMR, fiind cotat cu 7% din intențiile de vot. Formațiunea condusă de Kelemen Hunor prezintă o ușoară revenire, după ce în luna decembrie 2011 avea doar 5,7%, iar în ianuarie 2012, 5,8%.

 

Citeşte şi: Sondaj CSOP: USL rămâne sub 50%, în timp ce PDL urcă cu 4%

 

IMAS a realizat acest sondaj în perioada 17-26 februarie 2012, pe un eșantion de 1039 de persoane, marja de eroare fiind de +-3%.