Cei mai mulți dintre români nu mai doresc adoptarea monedei euro, însă prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeana, România și-a asumat deja și adoptarea acestei monede, conform guvernatorului Băncii Naționale a României.

 

Mugur Isărescu a prezentat la o conferinţă organizată de European International Business Academy şi BNR mai multe avantaje ale adoptării euro, evidenţiând și faptul că popularitatea euro a scăzut la jumătate în rândul românilor. Pe de o parte, acesta a explicat că într-o comunitate în care se călătorește liber, e o alegere nefericită că fiecare țara să își păstreze monedă națională, fiind astfel îngreunată circulația banilor:

 

„Îmi amintesc că un american din generaţia mea, care a venit în urmă cu 15 ani în Europa, era foarte confuz de faptul că putea călători dintr-o ţară în alta în aceeaşi zi, dar nu înţelegea de ce trebuie să facă atâtea schimburi valutare, să aibă monede de valori şi dimensiuni diferite în portofel”, a spus Mugur Isarescu.

 

În același timp, guvernatorul BNR a mai spus că procentul românilor care nu mai agreează ideea aderării la zona euro a scăzut radical de la instaurarea crizei:

 

„Înainte de criză, 90% dintre români spuneau că vor să intrăm în zona euro şi chiar exportatorii ne întrebau când vom adopta moneda unică. Probabil că mai puţin de jumătate vor acum, după apariţia crizei, să adoptăm euro.”

 

Din punct de vedere cultural, indicatorul popularităţii euro este instabil, a spus el. „Însă emoţional orice român îşi doreşte să abă o monedă care să îi permită să călătorească în întreaga Europă, o monedă puternică pe care acum nu o are”, a afirmat Isărescu.

 

Cu toate acestea, sunt state care după intrarea în Uniunea Europeană, nu au acceptat și aderarea la zona euro. Trei țări din Uniunea Europeană nu au fost de acord cu introducerea acestei monede, și anume, Danemarca, Marea Britanie și Suedia.