Dicționarul Oxford al limbii engleze, în limba engleză Oxford English Dictionary(OED), este publicat de către Universitatea din Oxford și deține recordul mondial la numărul de cuvinte incluse în el, aproximativ 600.000.

 

Fiind cel mai lung dicționar din lume este și unul de referință în limba engleză, acesta conținând cuvinte din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, dar și din America de Nord, Africa de Sud, Australia, Noua Zeelandă și Insulele Caraibe.

 

Acest dicționar indică pe lângă definiția cuvintelor, istoria și pronunția lor, iar ca la orice mare dicționar, munca de redactare este una titanică, fiind publicat de către Oxford Universty Press. Fiind actualizat la zi, acest dicționar a introdus recent cuvintele primăvara arabă, occupy, hacktivism, sodcasting și bunga bunga. Cuvintele în discuție au fost introduse ca urmare a ultimelor evenimente petrecute în lume, dar și ca rezultat al acțiunilor pe care oamenii încep să le practice din ce în ce mai des.

 

 

Primăvara arabă este definită ca „o serie de revolte anti-guvernamentale în diverse țări din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, începând cu Tunisia, în decembrie 2010.


Occupy: „numele dat unei mișcări internaționale care protestează împotriva unei economii percepute ca fiind injustă, ocupând clădiri sau spații publice și rămânând acolo pentru o perioadă lungă de timp.

 

Hacktivism: „acțiunea sau practica de a obține acces neautorizat către fișierele unui computer în scopuri sociale sau politice.

 

Sodcasting: (informal) „practica de a asculta musică prin difuzorul unui telefon mobil în spații publice.

 

Bunga Bunga: „folosit în contextul petrecerilor infame ale fostului prim-ministru Silvio Berlusconi.

 

 

Cuvintele adăugate în Oxford English Dictionary au o importanță majoră în elaborarea unor lucrări sau eseuri, aceste cuvinte oferind atât conotația istorică, cât și definiția exactă

 

Prima ediție a Dicționarului Oxford al limbii engleze a apărut în anul 1928, cuprinzând 12 volume. Este actualizat la zi de atunci și până în prezent, fiind o sursă eficientă de informații utile.