Prestigiosul cotidian „The Economist” a publicat un articol despre politica din România, cu referire la acuzațiile de plagiat aduse premierului Victor Ponta, în care îi ironizează pe oficialii români bănuiți și acuzați de plagiat în tezele lor de doctorat.
Citeşte şi: Analiza protestelor din România în publicațiile străine
Titlul pe care îl oferă „The Economist” este unul ironic și foarte sugestiv: „My name is Paste. Copy Paste.”
“Conform membrilor PSD, Victor Ponta se bucură în continuare de susținerea acestora, luând în considerare declarația ministrului Administrației și Internelor, Ioan Rus: „De la Platon și Aristotel, oricine a scris o teză de doctorat în filosofie, în științe sociale, a plagiat”. Pe lângă amuzamentul pe care declarația lui Ioan Rus îl poate cauza, se indică faptul că există tentative energice de a minimaliza acest scandal al plagiatului, iar prim-ministrul Victor Ponta s-ar putea îndrepta spre același cimitir politic care conține și cadavrele fostului ministru german al Apărării, Theodor zu Guttenberg și a fostului președinte al Ungariei, Pál Schmitt.
Într-un interviu acordat ziarului spaniol „El Pais”, săptămâna trecută, domnul Ponta a promis că va demisiona dacă acuzațiile de plagiat se vor confirma. A făcut acele declarații înainte ca acea comisie de etică care răspunde pe această temă să-și ofere verdictul final. Președintele comisiei a declarat că lucrarea de doctorat este în stil „copy-paste”, 85 de pagini dintr-un total de 307, fiind munca unui alt autor român.
Într-o ironie a sorții, profesorul care a condus lucrarea de doctorat a domnului Ponta, nu este altcineva decât mentorul politic al acestuia, fostul prim-ministru al României, Adrian Năstase, primul oficial de rang înalt din România care a fost închis pentru corupție. Imediat ce verdictul a fost dat, Guvernul Ponta a dizolvat comisia, acuzând faptul că este plină de oamenii lui Traian Băsescu, actualul președinte al României și rivalul politic al primului-ministru. În urmă cu câteva zile, guvernul a oprit publicarea verdictului în monitorul oficial, care până în acel moment era sub autoritatea Parlamentului. Mișcarea pare de asemenea motivată politic: monitorul oficial nu a reușit să publice încă verdictul Curții Constituționale pe care domnul Ponta a decis să-l ignore săptămâna trecută, fiind primul oficial de stat din 1989 până în prezent care a făcut acest lucru.
Foto: Flickr.com
Curtea Constituțională a decis în favoarea președintelui, într-o ceartă pe tema cine va reprezenta țara la Consiliul European. Domnul Ponta a mers la Brussels până la urmă, declarând că decizia Curții Constituționale a fost luată de „niște judecători numiți de Băsescu”. Președintele, un fost comandant de vas, a surprins pe toată lumea prin decizia sa de a rămâne acasă. „Am primit un telefon de la primul-ministru, după-amiază, prin care mi-a cerut un mandat”, a declarat domnul Băsescu pentru jurnaliști, săptămâna trecută, la București. A durat câteva ore ca faxul să ajungă, iar Consiliul European începuse deja.
Episodul acesta, împreună cu politizarea instituțiilor de stat, de la televiziunea publică, la Institutul Cultural Român din afară, au produs o indignare a elitei culturale din țară. Printre aceștia, Herta Muller, o vorbitoare de limbă germană de origine română, care în 2009 a câștigat Premiul Nobel pentru literatură, pentru operele sale care expuneau teroarea de sub Securitate, poliția secretă de sub regimul comunist. Gabriel Liiceanu, un filosof proeminent, care a scris despre „combinația dintre circ și coșmar”, a acaparat opinia publică în ultimele două luni de când Guvernul Ponta a venit la Putere.
Guvernul USL este la Putere din luna mai. A obținut o majoritate datorită dezertărilor în masă din PDL, partid ce a condus țara de la alegerile parlamentare din 2008. Noile alegeri vor avea loc în această toamnă, iar sondajele de până acum(și rezultatele alegerilor locale de luna trecută) indică o victorie detașată a coaliției de guvernare. Domnului Ponta i-ar părea rău să rateze acest eveniment.”
Citeşte şi: România – ţinta ironiilor din Europa?
Cu astfel de articole apărute în presa străină referitoare la țara noastră, nu putem decât să ne așteptăm la o imagine nefavorabilă a României, reflectată implicit asupra fiecărui cetățean român care călătorește sau locuiește în străinătate.
Related posts
Categorii
- Auto-Moto (6)
- Casă și Grădină (27)
- Consilier al puterii (12)
- Job & Hobby (109)
- Lifestyle (12)
- Opinia noastră (39)
- Politica (51)
- Poveşti & Povestiri (93)
- Realitatea comentată (69)
- Realitatea explicată (99)
- Revista Presei (135)
- Sănătate (22)
- Știință și Tehnologie (4)
- Video (171)
Articole recente
- Colțarele de tablă, adevărate eroine în industria construcțiilor
- Ce este un parc fotovoltaic și de ce merită să investești într-un astfel de business
- Coșuri de fum ceramice: află tot ce trebuie să știi despre ele!
- Tiprui de produse pe care sa le ai in vedere atunci cand renovezi
- Află tot ce trebuie să știi dacă ești în căutarea unui camin de batrani pentru îngrijirea corespunzătoare a unei persoane dragi!
- Iti doresti un semineu pe lemne? Afla tot ce trebuie sa stii despre el!
- Hrană umedă potrivită pentru câini: cum să alegi varianta perfecta pentru animalul tău de companie?
- Implantologie dentară: află ce soluții ai pentru a te bucura de o dantură frumoasă!
- Ce inseamna adezivi PUR? Afla mai multe despre produsele pe baza de propilena
- Iata tot ce trebuie sa cunosti despre cada de baie