Probabil că dincolo de suspendarea președintelui, dincolo de cum se împăunează doctorul Ponta cu al său copy-paste și dincolo chiar de protestul sincer al celor care ies sau nu în stradă, primul subiect de dezbătut ar fi sintagma prin care a caracterizat Markus Ferber motivația sa în decizia de a iniția procedurile pentru suspendarea României din Consiliul European: lipsa standardelor minime funcţionării statului de drept.

 

Citește și: Războiul Român contra Român

 

Lipsa standardelor minime funcţionării statului de drept?! Pe cât de franc, pe atât  de trist. Revenind puțin la protestele din București care au reînceput de ieri, trebuie să mă uit puțin și la Putin și să îmi aduc aminte cum și în Rusia erau deunăzi mii de oameni divizați în două piețe: una contra Putin, alta pro. Ai putea spune că am fost pe aproape de asta ieri și descoperi că și presa tot pe două piețe și-a împărțit teritoriul. Apropo de diferitele ipostaze ale lui Traian Băsescu, pe fiecare post TV, în timpul citirii cererii de suspendare:

 

În Piața PDL:

HotNews: VIDEO Manifestațiile anti-Ponta la Piața victoriei și manifestațiile anti-partide politicela Piața Universității. MR Ungureanu, aclamat de protestatari

Libertatea: Ungureanu și Nicușor Dan cheamă românii la protest „Trebuie să ne luăm țara înapoi!”

 

În Piața USL:

Adevărul: Proteste în Capitală pentru schimbarea clasei politice

Antena 3: PIAŢA UNIVERSITĂŢII, patru ore de proteste: „Băsescu, plagiat la proba de DICTATURĂ”

 

 

Totuși, știu că noi avem și o piață a ideilor, o piață a golanilor fără castă politică, a roninilor, cum spunea frumos cineva. O parte sunt cei care au avut curajul de a face o alegere și au plecat din țară și ei trimit bani și ei ne învață cum e democrația și statul de drept, o parte sunt aici, într-o piață, cu vocea înăbușindu-se printre falsurile politice ale tinerilor admirabili politicieni salvatori a câte ceva.

 

Probabil asta ar vrea să spună și Markus Ferber, eurodeputatul care dorește ca România să plece din UE și care înțelege prin stat de drept o construcție unde în vârful piramidei nu sunt delicvenții, ci modele de etică. Și n-o să îmi spună mie cineva că fratele neamț, creștin-democrat, s-a găsit să ne înfunde biata țară numai din prietenie politică cu Băsescu. Și socialiști, prietenii lui Ponta, vin cu păreri sumbre, prin Susanne Kastner, preşedintele Comisiei de apărare a Bundestagului, care a declarat pentru Deutsche Welle: Justiţia trebuie să rămână independentă. USL ar face bine să respecte aceste reguli fiindcă orice altceva înseamnă un pas către o direcţie greşită.

 

România e veșnic denigrată din cauza actelor de corupție, veșnic somată pentru brutalele imposturi ale oamenilor pe care i-am văzut azi în Parlament discutând proceduri pe care nu le cunosc, dar totuși s-au sinchisit să vină. Fiindcă pe jumătate dintre ei, înțeleg că nu îi interesează nici măcar când se discută despre ce președinte va mai avea această țară, așa că nu s-au prezentat azi.

 

Citește și: Ipostazele lui Traian Băsescu pe fiecare post TV, în timpul citirii cererii de suspendare

 

De aceea spun: cred că e bine să mergem la referendum, la vot, fiindcă asta e singura cale pe care putem să ne exersăm democrația, chiar și atunci când îmi anulez votul. Sunt sigură că dacă nu merg, tot voi fi pe lista celor care au votat, dar nu voi ști cu cine și pentru ce.