Pivnițele Rhein din Azuga, furnizorii oficiali de vin spumant ai Casei Regale, împlinesc anul acesta 120 de ani de la înființare. Evenimentul este cu atât mai special cu cât aceste pivnițe reprezintă cel mai vechi loc din țară unde se produce vin spumant (și nu numai), de 120 de ani, neîntrerupt.

 

Citeşte şi: Top 5 obiective turistice din Romania incluse in Unesco World Heritage

 

Munca și sacrificiile unor oameni dedicați meseriei lor au făcut ca aceste crame să rămână funcționale în tot acest timp, în ciuda evenimentelor istorice care știm cu toții că au dus la prăbușirea multor afaceri din țara noastră.

 

Vă propun să facem o călătorie în timp și să aflăm povestea acestor pivnițe, de la începuturi și până în zilele noastre. 

 

Construite în anul 1892, în Azuga, Pivnițele Rhein au o locație atipică pentru o astfel de activitate, luând în considerare faptul că temperatura medie de aici este de 5,5°C.

 

Însă frigul nu a reprezentat o piedică pentru familia Rhein, care a găsit soluția ideală pentru a-și pune în aplicare planul de a construi o cramă în inima munților: ridicarea unei pivnițe la suprafață și nu în subteran.

 

Astfel, cu pereți groși de 1,5 metri și ventilație naturală, pivnița a devenit locul perfect pentru depozitarea vinului. Mai mult decât atât, condițiile create aici favorizează dezvoltarea mucegaiului negru, benefic menținerii unui microclimat constant care, la rândul lui, este propice producerii și învechirii vinului spumant fermentat în sticlă.

 

Așadar, acestea sunt pivnițele unde în ultimii 120 de ani, s-au produs fără oprire și urmând rețeta tradițonală Champenoise, cantități uriașe de vin spumant și vin liniștit.

 

De-a lungul timpului, gustul și calitatea vinurilor produse aici au primit diverse distincții. Spre exemplu, vinul spumant Rhein Extra a obținut cea mai mare distincție la „Expoziția Generală Română” din 1906, fiind considerat singura marcă „superioară, indigenă și naturală” din România.

 

Apoi, în anul 1920, vinul premiat a devenit spumantul oficial al Casei Regale, titlu reînnoit în anii 2006 și 2009. Tot în 2009, vinul Chardonnay produs în Pivnițele Rhein a fost medaliat cu argint la concursul internațional Chardonnay du Monde.

 

Fromos este faptul că în anul 1998, John Halewood, un investitor britanic, s-a îndrăgostit iremediabil de aceste crame și de locația lor și a preluat afacerea, cu promisiunea că va duce povestea mai departe.

 

În urma unor lucrări de modernizare, acareturile și spațiile clădite deasupra pivniței au fost transformate în săli de degustare, un restaurant, un muzeu, un magazin de unde pot fi achiziționate vinuri, dar și camere de oaspeți numite sugestiv după diverse soiuri de vin.

 

Astfel, cramele au putut fi deschise publicului larg, promovând turismul viticol în aceasta locație de vis.

 

Peste 10.000 de vizitatori vin anual la Pivnițele Rhein unde regăsesc atmosfera autentică perioadei interbelice, dată de stilul clasic și elegat al construcției, dar și de peisajul natural care impresionează indiferent de anotimp.

 

Citeşte şi: Romania produce cea mai scumpa dulceata din Europa! Unde se face si cat costa?

 

În concluzie, există locuri și oameni din România care merită toată lauda și aprecierea noastră, dar și efortul de a merge și a le vizita. Cramele Rhein sunt una dintre aceste locații unde găsești tot ce ți-ai putea dori de la o escapadă din cotidian: relaxare, aer curat, istorie și un strop de vin demn de Casa Regală.