Pentru toți cei care au călcat pragurile unei facultăți, primul contact cu secretarele, cu „altarul” lor, Secretariatul, este unul memorabil, șocant, care rămâne întipărit în mintea oricărui student, fiind un fel de prima zi de școală, unde părinții nu sunt prezenți pentru a te duce de mânuță în clasă.

 

Citeşte şi: Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (FJSC). Plusuri şi minusuri

 

Secretarele, această breaslă care emană un puternic aer rece, cu un zâmbet pe dos și cu o privire glacială, dând senzația intrării în congelatoarele de carne din hypermarket-uri, au un har aparte: acela de a face ca meseria lor să pară cel mai important lucru din lume, fiind factorul decident în politică, economie, în viața socială. Ele fac Pământul să se-nvârtă!

 

Ce trebuie să știe un student la FJSC (Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării) când pășește pentru prima oară în „odaia” secretarelor, acest loc mistic, un Stonehenge pierdut în zona Politehnicii, unde fiecare secretară își are poziția bine stabilită, după astre, textele ca scoase din almanah și privirea unui șaman ce veghează din iurta sa de baștină:

 

Prima regulă: „Capul în pământ! Studentul nostru, supusul nostru!

 

A două regulă: „Timpul secretarelor este întotdeauna mai valoros decât timpul tău, studentule, tu, care le plătești salariile, într-o formă sau alta!

 

A treia regulă: „Dacă ele nu au chef, tu poți avea toată bunăvoința din lume. Dacă ele pierd o adeverință, se merge pe deviza „Am greșit și eu, dar cine nu greșește?”, dacă studentul uită ceva, atunci maneaua se continuă cu „Ai greșit și tu! Greșeala se plătește!

 

Toți Fejeseciștii cunoaștem acel sentiment groaznic, asemănător cu intrarea într-un spital, în momentul în care facem primii pași pe holul Secretariatului, unde nu știm ce ne așteaptă, dar mereu ne așteptăm la ce-i mai rău. Așa este! Așa se întâmplă!

 

 

La fel cum pe un șantier, unde se lucrează intens, se simte mirosul de praf de ciment și transpirație, la fel și pe holul Secretariatului se simte mirosul de cafea, semn clar de muncă productivă în folosul Universității, în folosul studenților.

 

Ceea ce nu cunosc studenții de la FJSC este faptul că și ei au drepturi. Ca viitori oameni de comunicare, specialiști în publicitate, dar mai ales jurnaliști, nimeni nu a încercat să înceapă demersul de demitere a primei secretare de către studenți!

 
Să vă explic cât de simplu este:

 

Având în vedere că FJSC-ul este o facultate unde majoritatea studenților sunt de sex feminin, din rândul lor ar trebui (statistic vorbind) să se ridice o adevărată Ioana d’Arc, o fată puternică, cu inițiativă, care să strângă primele 100 de semnături pentru a intra în ISTORIE! Da, în ISTORIE!

 

Nu este o glumă și în niciun caz nu este un articol ca toate celelalte scrise despre FJSC, de către studenții facultății, pe bloguri, pe Facebook, pe unde mai apucă fiecare.

 

Este ÎNCEPUTUL UNEI MIȘCĂRI!

 

MIȘCAREA DE DEMITERE A PRIMEI SECRETARE DE CĂTRE STUDENȚI!

 

Nu fiți lași, fiți jurnaliști! Fiți oameni adevărați de comunicare! Semnăturile se pot strânge încă din prima pauză sau online! Tot ce trebuie să faceți este să aveți un tabel printat, cu cererea de demitere a unei secretare, numele acesteia, motivul pentru care cereți demiterea (fiți creativi, aveți material din belșug), completat cu 100 de semnături de la 100 de studenți.

 

Motivul poate fi și simplul fapt că ați fost întâmpinați cu o privire ușor scârbită la intrarea în secretariat, lucru inadmisibil într-o instituție publică! I-ați luat numele, ați făcut tabelul și așteptați să iasă din sală 4 grupe X 25 de studenți și deja aveți semnăturile!

 

Nu aveți motive de teamă, trebuie doar să acționați! Vor apărea și cârcotași printre studenți, dar nu-i băgați în seamă! Ei sunt doar adaos, masă neglijabilă!

 

Prima care își va pune numele în tabel, va fi acea Ioana d’Arc mult așteptată de toată studențimea din România! Se va crea o întreagă mișcare la nivel național, neexistând student în România care să nu vrea demiterea acelor secretare care se comportă ca la iarmaroc!

 

E de ajuns să demitem o singură secretară, noi, ca parte afectată în mod direct, după care vor „cădea și alte capete”, iar celelalte membre ale Forului de Jale al Secretarelor Complexate vor prinde frică! 

 

 

Să nu vă faceți griji că veți avea probleme cu profesorii. Ei sunt de partea noastră, dar nu au de ales! Având în vedere că salariile secretarelor sunt mici, acolo vor lucra oameni mici. Argumentația merge și dacă schimbăm cuvântul „mic” cu „prost”.

 

Preșul din fața biroului doamnei decan Viorica Păuș este deja dat în urmărire generală! E dispărut! E dispărut de la câți studenți au călcat pe-acolo, probabil, luându-și inimile în dinți și încercând să rezolve problemele fără a mai trece prin Secretariat!

 

 

Trebuie să acționați! Împotriva secretarelor incompetente! Dacă voi nu vă luați singuri soarta în mâini, o vor lua alte secretare. Dacă și voi v-ați săturat să fiți călcați în picioare de aceste secretare cu un comportament până la genunchiul broaștei, trebuie să faceți tabelul, trebuie să strângeți semnăturile! 

 

Dacă acum, când aveți toate pârghiile necesare, tot nu acționați, n-aveți decât să rămâneți în mediocritatea studentului călcat în picioare de acei oameni mici și complexați, plini de frustrările unei vieți pe care nu și-au dorit-o! Nu mai aveți dreptul să vă plângeți! Aveți dreptul să vă compătimiți doar!

 

Dragi studenți de la FJSC, aveți șansa să începeți o mișcare extraordinară, o revoluție împotriva tuturor secretarelor care tratează acel birou sau birourile de Secretariat din toată țara, ca pe o moșie feudală, unde au fost înzestrate cu puteri dumnezeiești!

 

Haide Ioana d’Arc! Hai, trezește-te și intră în istorie! Eu mi-am dat seama prea târziu, am terminat faculatea, strângând din dinți și am plecat fără să las ceva în urmă! Acum, TU POȚI! Poți fi persoana care a început MIȘCAREA DE DEMITERE A PRIMEI SECRETARE DE CĂTRE STUDENȚI!

 

Un pas mic pentru studenți, un salt uriaș pentru studențime!

 

Citeşte şi: Secretarele din facultăţi între mit şi realitate

 

Dacă și voi aveți povești despre aventurile din facultate, sunteți invitați să scrieți, cât mai multe lucruri în fața cărora nu puteți ramâne simpli spectatori (Atenție! E piesa voastră!), iar împreună putem deveni o forță! Spaima Secretarelor de Pretutindeni! Spaima Forului de Jale al Secretarelor Complexate!

 

Vă așteptăm poveștile, vă publicăm articolele!