Există trei categorii de oameni când vine vorba despre soarta câinilor din București: cei care doresc eutanasierea lor, cei care se opun și cei cărora nu le pasă. 

 

Pro eutanasiere

Cei care doresc eutanasierea lor sunt probabil foste victime ale maidanezilor sau, poate, doar niște oameni speriați care-și imaginează că în viitor ar putea fi mușcați. Această categorie nu se face auzită și în majoritatea cazurilor, ei nu își împărtășesc părerea din frica de a nu fi marginalizați într-un grup.

 

Cei care totuși au curajul să vocifereze prin cercurile lor de cunoștințe, blogosferă sau pe Internet, se bazează pe ideea că animalele nu sunt diferite, mai exact că porcii nu sunt diferiți de câini. De ce să omorâm porcii în abatoare și să protejăm câinii? (pentru ei toate animalele sunt la fel, iar omul este superior și poate decide oricând soarta lor)

 

Contra eutanasiere

Cea de-a doua categorie de oameni se manifestă foarte agresiv pe Internet, iar în grupuri de orice natură își împărtășesc părerea în același mod, indiferent de părerea celor prezenți. Sunt mai sufletiști, majoritatea ecologiști, iar la întrebarea „De ce porcii și nu câinii?” ei răspund că porcii au fost crescuți pentru un scop anume, acela de a ne hrăni. Dacă nu exista acest scop, foarte probabil nu existau nici acești porci. 

 

Câinii, în mare măsură, și-au purtat singuri de grijă. Omul nu le-a creat adăposturi, se hranesc cu ce găsesc prin gunoaiele noastre (care ar trebui ridicate mai des), ei nu depind direct de om ca în cazul porcilor din ferme (totuși, scopul câinelui, acela de a proteja, a deviat cu mult, devenind pentru o bună parte din oameni o amenințare).

 

Indiferenții

Categoria cea mai importantă și cea mai numeroasă este formată din cei cărora nu le pasă sau cei cărora le pasă foarte puțin, astfel încât nu iau nicio atitudine. Este foarte importantă pentru celelalte categorii pentru că are potențialul de a fi influențată, ei pot deveni activi și pot schimba soarta câinilor din București doar prin numărul lor, de aceea ei sunt bombardați cu mesaje contradictorii ale ambelor părți.

 

 

Este foarte riscant, pentru orice partid poltic să încerce să rezolve această problemă prin eutanasiere, singura rezolvare, sau măcar ameliorare, pe care o văd pentru ca un partid politic să nu aibă de suferit este cea de a demara un program de sterilizare în masă a câinilor comunitari.

Nu pot să spun care tabără de oameni are dreptate, fiecare are un punct de vedere, totuși, noi oamenii trebuie să ne respectăm alegerile și să ne respectăm reciproc, iar singura cale este calea de mijloc, adică sterilizarea.

 

 

Folosind calea de mijloc (Sterilizarea)

 

Se va scăpa de câini într-un timp mai lung, dar atacurile lor asupra oamenilor vor fi din ce în ce mai rare(va dispărea acea luptă pentru teritoriu, o luptă sexuală, o luptă care are la bază hormoni) Hormonii vor dispărea prin sterilizare, deci nu vor mai exista femele care își apără puii sau masculi care-și apără agresiv teritoriul. Astfel va fi eliminat principalul motiv pentru care unii oameni doresc să eutanasieze câinii comunitari.

 

Cei care se opun eutanasierii vor suferi poate că nu mai există câini pe străzi pe care să-i îngrijească, dar vor fi mulțumiți că aceștia vor muri din cauze naturale, nu uciși într-un mod barbar (așa cum s-a întâmplat acum câțiva ani, într-un program asemănător, doar pentru a reduce costurile sau pentru a fura banii adresați soluției de eutanasiere).

 

Cel mai important grup, cei cărora nu le pasă, ar trebui să se implice și să urmărească această cale de mijloc, deoarece doar prin numărul lor mare, posedă puterea de a face posibilă sterilizarea câinilor, oferindu-le astfel un armistițiu celorlalte două grupuri aflate deja în conflict.