Știm cu toții că femeilor le place să fie iubite, respectate și admirate indiferent de data sau ziua săptămânii în care se află. Acestea sunt doleanțele lor, însă nu tot timpul lucrurile merg întocmai cum și-ar dori ele. Totuși, există o zi pe an care vine în ajutorul sexului frumos și cere bărbaților să le măgulească pe doamnele din jurul lor ca și cum ele ar fi centrul Univesului: ziua de 8 martie.

 

Citeşte şi: Cadou de Mărţişor de la Google: Noua politică de confidenţialitate

 

Până nu demult, în România, pe data de 8 martie erau sărbătorite atât femeile în general cât și mamele. Cu toții am trecut prin acea fază a copilăriei în care desenam felicitări și culegeam flori pentru mamele noastre. În același timp, fiii, soții și iubiții le cumpărau mamelor, soțiilor, respectiv iubitelor lor flori și cadouri pentru a le răsfăța și pentru a onora rolul pe care sexul slab îl are în societate.

 

Din 2010 însă, sărbătoarea a fost ”spartă în două”, femeia și mama fiind sărbătorite în zile diferite. Astfel, data de 8 martie rămâne să fie ziua în care sunt sărbătorite toate reprezentantele sexului frumos, iar conceptul de ”mamă” este celebrat în prima duminică a lunii mai.

 

Aproximativ 70 de state de pe mapamond au ales ca Ziua Mamei să aibă loc atunci. Tot în 2010 a fost stabilită și sărbătorirea Zilei Tatălui, în a doua duminică a lunii mai. Ceea ce este normal, doar are și tatăl un rol important în societate.

 

Schimbarea datei nu a dus însă la schimbarea obiceiurilor și cu atât mai mult nu a schimbat mentalitatea românilor. Cei care au crescut cu ziua de 8 martie ca fiind Ziua Mamei vor continua să o considere astfel, indiferent de ce spune o convenție internațională. Așadar, cu ocazia zilei de 8 martie, toate magazinele de cadouri și florăriile sunt luate cu asalt de bărbații care vor să le surprindă plăcut pe mame, dar și pe partenerele lor de viață.

 

Ce vor decide generațiile care vin din urmă să sărbătorească pe această dată, depinde doar de ele. Dacă vor ține cont de ceea ce este scris în legislație, bine, dacă nu, iarăși bine. Cred că în final ceea ce contează este să existe o zi din an în care să îi acordăm toată atenția femeii. Pentru că femeia este cea care ne dă viață, cea care ne ocrotește și ne învață să fim oameni încă din primele noastre minute de existență.

 

Citeşte şi: Unde sunt femeile din conducerea Facebook?

 

Mamă sau nu, femeia este în esență o ființă sensibilă care vrea să fie iubită, ocrotită și respectată de sexul puternic. Iar ziua de 8 martie este prilejul cu care bărbatul îi va demonstra femeii toată afecțiunea sa și îi va mulțumi pentru tot ce ea îi oferă ca femeie, mamă sau nu.