În urma articolului publicat de cotidianul „Adevărul” cu referire la europarlamentarii români care au votat tratatul ACTA, Renate Weber, eurodeputată din partea PNL, a cerut dreptul la replică printr-un comunicat de presă pe site-ul oficial RenateWeber.eu.  

 
 

„In atentia d-lui Peter Imre, director Adevarul Holding;
 In atentia d-lui Razvan Ionescu, director editorial Adevarul;
 In atentia d-lui Grigore Cartianu, redactor-sef Adevarul;

    Referitor la articolul <<Cum au votat reprezentantii Romaniei in Parlamentul European in privinta adeziunii la „tratatul-problema” ACTA>>, semnat de Vlad Andriescu si publicat in editia online din 26 ianuarie 2012, as dori sa va semnalez ca, inca din titlu, articolul dezinformeaza grav, deoarece Tratatul ACTA ca atare urmeaza sa ajunga in Parlamentul European in luna mai, la Comisia de comert international si abia ulterior va fi supus si unui vot in plen.
    Ceea ce am votat insa, in noiembrie 2010 (si nu in octombrie 2010, cum se relateaza in articolul sus-mentionat), a fost o rezolutie  pe care am si co-initiat-o, in numele grupului ALDE, cu privire la ACTA, in care ne exprimam ingrijorarea cu privire la continutul acordului si ceream Comisiei Europene sa prezinte o evaluare completa a consecintelor acordului inaintea semnarii acestuia de catre statele membre. 
    Rezolutia din noiembrie 2010 e urmare a faptului ca tot in 2010 am semnat, alaturi de alti 392 de colegi eurodeputati, o declaratie scrisa  care a fost si adoptata de Parlamentul European, „privind lipsa unui proces transparent si continutul potential controversat” al ACTA. De asemenea, am fost alaturi de colegii mei din ALDE, de specialisti din IT si de profesori de drept care urmaresc acest subiect de ani de zile, la dezbateri  si seminarii in care s-a exprimat profunda ingrijorare fata de continutul si consecintele ACTA. 
    Nu mi-am schimbat punctul de vedere din 2010 si pana acum. Si, in mod constant, de cand am fost aleasa in Parlamentul European, in diferitele rapoarte si rezolutii care au fost votate, am fost si sunt in favoarea libertatii internetului. 
    Modul in care articolul semnalat ii portretizeaza pe semnatarii rezolutiei – cand, de fapt, cei care au votat in favoarea rezolutiei sunt cei ingrijorati de prevederile ACTA, iar cei care au votat impotriva rezolutiei sunt cei care accepta orice sanctiune in internet fara sa cracneasca – mi-a adus si continua sa imi aduca uriase prejudicii de imagine, inclusiv prin preluarea „informatiilor” din articolul dumneavoastra pe alte site-uri, bloguri si pe retelele de socializare.
    Prin urmare, va solicit sa cereti scuze cititorilor dumneavoastra pentru dezinformare si sa publicati de urgenta declaratia de mai sus, ca drept la replica – in exact spatiul articolului sus-mentionat, care a atras deja foarte multe comentarii si al carui link este propagat continuu si pe alte pagini de internet. In caz contrar, imi rezerv dreptul de a actiona in justitie publicatia dumneavoastra.
    Cu deosebita consideratie,

Renate Weber
Deputata in Parlamentul European (PNL, ALDE)”

 

Citeşte şi: Ce este tratatul ACTA? Spune NU ACTA!

 

Acest comunicat de presă vine pentru a combate articolul publicat de Adevărul și zvonurile conform cărora ACTA va fi aplicat în viitorul foarte apropiat, fapt ce nu înseamnă anularea definitivă a tratatului. Riscurile ca ACTA să fie aplicat sunt încă foarte ridicate, iar campaniile împotriva acestui proiect vor continua.