Şerban Huidu a fost condamnat azi la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare în procesul în care a fost judecat pentru ucidere din culpă pentru accidentul produs anul trecut pe DN1, soldat cu trei morţi. Un caz destul de mediatizat, încât să mai trezească în tot mai mulţi întrebarea pe cine serveşte justiţia română?

 

Citeşte şi: Adrian Nastase: condamnat sau martir?

 

Un accident care a dus la uciderea a trei oameni din cauza unei decizii care a coincis cu nerespectarea legii. Se întâmplă tot mai des. Pentru că în România, devii tentat să nu mai respecţi legea în condiţiile în care magistraţii sunt nişte oameni prea buni la suflet şi pedepsele sunt făcute parcă tot cu gândul că poate fac şi eu o boacănă într-o zi. Argumentele avocaţilor lui Seban Huidu ar fi fost pentru oricare magistrat interesat să îşi respecte condiţia o glumă:

 

1. prin expertiza tehnica a autotorismelor, nu se pot determina cauzele pătrunderii pe contrasens;

 

2. la producerea accidentului a contribuit şi Administraţia Naţională a Drumurilor, care nu a configurat corect curbele, determinâd şoferii să iasă în decor sau să intre pe contrasens (spune unul din avocaţii lui Huidu, Florin Şurghie);

 

3. este necesar sa se tina cont de comportamentul lui Serban Huidu, care după producerea accidentului, care s-a retras din viaţa publică, iar în acelaşi timp a trimis bani familiei Balogh (într-un cont care ulterior a fost închis, iar banii refuzaţi) şi a încercat să ia legătură cu fiica Magdei Drăghici şi chiar să îi deschidă o fundaţie, însă aceasta a refuzat.

 

Totuşi, rudele victimelor susţin că Şerban Huidu nu a avut disponibilitate să ofere despăgubiri, fiind totdată contrariate de sentinta judecătorilor:

 

Consider că nu s-a făcut dreptate tatălui meu şi vom face recurs. Vom cere închisoare, pedeapsa maximă, pentru că consider că a fost undeva între omor din culpă şi omor cu premeditare. Consider că nu a fost chiar o judecată dreaptă. Sunt total nemulţumit. Pe domnul Huidu nici nu l-a interesat, nici nu a venit la proces. Nu se poate ca tatăl meu să moară şi nimeni să nu plătească, a spus fiul unuia dintre bărbaţii care au decedat în urma accidentului, potrivit Realitatea.

 

Consider această pedeapsă revoltătoare. Consider că el trebuia să fie arestat din 16 octombrie, având în vedere cum a executat această crimă care nu a fost accident. Nu ştiu de ce au luat această decizie. E revoltătoare, a spus şi văduva unei alte victime.

 

Modelul sau mai bine zis, contramodelul de aplicare a jusţiei româneşti este prezent deopotrivă şi în aplicarea sentinţei în cazul Şerban Huidu. Văzând o astfel de întâmplare, te gândeşti probabil că dincolo de exagerările jurnaliştilor, se pune problema dacă poţi sau nu să te mai simţi în siguranţă în ţara ta, atunci când mergi pe stradă, atunci când nimeni nu mai e pedepsit când încălcă legea.

 

Citeşte şi: Către Ministerul Administraţiei şi Internelor

 

Şi dincolo de serviciile şi deserviciile pe care şi le fac şi ni le fac tot felul de oameni de afaceri cu statul pe spinarea justiţiei române care îşi inclină balanţa când spre o dreaptă când spre o stângă politică, există şi politicieni care uzează de aceste servicii, funcţionari şi fii de functionari, chiar şi magistraţi şi fii de magistrati. Ştii şi tu unul, şi colega ta ştie unul şi fratele tău ştie unul, părinţii tăi ştiu şi ei unul.