Se întâmplă ca acest weekend să fi fost epurat de mahalageala politico-mediatică prin cele două nunţi care au avut loc pe scena şi în spatele scenei politice: la Bucureşti, s-a jucat, la scenă deschisă, piesa EBA şi SYDA în timp ce undeva în provincie, s-a jucat, cumva cu casa închisă, piesa Interlopul, fiul lui „Dumnezeu” şi Ponta.  


Citeşte şi:  Crin Antonescu se uita in oglinda si il vede pe Traian Basescu

 

EBA şi SYDA. Expoziţiunea

 

Vorbind despre ce ar însemna un estetism al manipulării, am văzut o o subtilitate deosebită a sugestiei la nunta Elenei Băsescu, cu excepţia ceasului mirelui şi a ţinutei cătorva cucoane parvenite care au stricat decorul. Slujba de la biserica Sfântul Spiridon, difuzată şi redifuzată cu aviditate pe toate posturile de ştiri a constituit şi o renaştere pentru imaginea preşedintelui Traian Băsescu. Să vedem de ce. După ce s-a obţinut un efect de captatio benevolentiae cu pregătirile, comunicatele de presă şi zovnorile despre meniul nunţii şi verighetele la preţuri deloc excentrice şi nici ostentativ de ieftinache, am avut cununia civilă la Primăria Sectorului 2, adică la Obor, în mijlocul poporului, cum s-ar zice, unde te mănâncă lupii.

 

Intriga

 

De aici porneşte şi intriga acestei piese despre un tată care îşi mărită fiica cea mică pe care o iubeşte cel mai mult. Huiduieli. Nu ştim de unde s-au auzit aceste huidulieli de lângă primăria lui Onţanu: de la USeLeii care au muşcat ca de obicei din momeala pe care le-o întinde Traian Băsescu sau de la gloata nefericită a mahalalei oborului? Fiecare crede ce vrea, numai că e important să vedem în orice intrigă cheia acţiunii care urmează să se desfăşoare. Aşadar, preşedintelui suspendat şi repus în funcţie nu i-ar fi fost de ajuns suspendarea ca să creeze imaginea emoţionantă a politicianului care îşi doreşte cu tot dinadinsul ca pentru o zi să fie tată şi doar atât. Huiduielile şi răspunsul lui Traian Băsescu la acestea (după nuntă!) au adus compasiunea publicului şi întrebarea: ce o să se mai întâmple acum? Vor protesta şi la biserică? Dacă îl împuşcă?

 

Desfăşurarea acţiunii a fost la biserică, cu lumea bună şi mai puţin cunoscută şi urâtă, cu principele Paul în toate cadrele şi fără Elena Udrea, fără Emil Boc. Toţi aşteptând să o vadă pe mireasă şi rochia ei. Punctul culminant. Acolo unde are românul cea mai puternică sensibilitate şi unde mai ştie să se abţină, acolo unde mai are încredere şi mai crede în ceva, adică la biserică. Masterpiece. Artă pentru politică, politică pentru spectacol, spectacol pentru electorat, nimic mai frumos. Nu e ironie, e ceva obişnuit, nuami ca de data asta a fost frumos. Ceea ce s-a întâmplat ieri a fost o operă de artă a consilierilor de imagine, care au ştiut, poate, de această dată, să exploateze un sentiment real şi nu să mascheze o neghiobie politică sau o lipsă morală cu o emoţie prefăcută.

 

Citeşte şi: National Geographic: Palatele tiganilor din comuna Buzescu (FOTOREPORTAJ)

 

Interlopul, fiul lui „Dumnezeu” şi Ponta

 

Între timp, în spatele scenei, undeva în provincie, Ponta îl năşeşte ce fiul poreclitului „Dumnezeu”, interlop care-şi pune clanul să jure cu mâna pe Biblie că va respecta regulile tagmei, zice Evenimentul Zilei. Acum, nici ei nu zic de unde ştiu şi nici noi nu putem să facem decât să presupunem, în funcţie de ce mai scrie şi unul şi altul. Pe internet nu se găseşte nicio poză cu fostul deţinut, cu atât mai puţin de la nunta la care a fost ieri tată socru, iar premierul Victor Ponta naş colegilor săi de breaslă, fiindcă cei doi miri sunt avocaţi.

 

Încheiem amintind de replica tot a lui Traian Băsescu: Casă de piatră tuturor!