Virusul Nipah a atras atentia specialistilor in sanatate publica si boli infectioase la nivel mondial. Acesta este transmis de lilieci si a provocat o multime de victim in Asia de Sud-Est si Asia de Sud.

„Au trecut douăzeci de ani de la descoperirea lui, însă lumea încă nu este dotată în mod adecvat pentru a face faţă ameninţării la adresa sănătăţii la nivel global reprezentată de virusul Nipah. Epidemiile de Nipah au fost până în prezent limitate la Asia de Sud şi Asia de Sud-Est, însă virusul are un potenţial epidemic grav, deoarece liliecii frugivori Pteropus care sunt purtători ai virusului se regăsesc în zonele tropicale şi sub-tropicale, unde trăiesc peste două miliarde de oameni”, a mentionat Richard Hatchett, director executiv al Coalitiei pentru Inovatii in domeniul Pregatirii pentru Epidemii (CEPI).

„În prezent nu există medicamente sau vaccinuri specifice pentru infecţia cu virusul Nipah, chiar dacă Organizaţia Mondială a Sănătăţii a identificat-o ca fiind o boală prioritară”, a declarat Wang Linfa, din cadrul Facultatii Medicale Duke-NUS.