Horatiu Moldovan, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, a vorbit despre situatia actuala in care se afla Romania, dar si ce se va intampla in cazul in care numarul celor infectati va creste considerabil.

„În acest moment în România avem peste 3.000 de pacienți internați pentru coronavirus. În Terapie Intensivă sunt aproximativ 200, iar 34 sunt ventilați mecanic. Avem o capacitate de 400 de paturi de Terapie Intensivă pentru cazuri COVID, am ocupat deocamndată jumătate. Dacă vârful nu depăștete dublul celui actual putem să facem față.

În acest moment sunt 56 de laboratoare capabile să testeze. Sunt operaționale 43. Capacitatea de testare a crescut de 8 ori. Am aplicat o definiție de caz în care am testat pacienții simptomatici. Pe măusră ce capacitatea de testare crește, ne așteptăm să ajungem la 7000 într-o săptămână, două. Reevaluăm acest protocol de testare. Ne mai întâlnim mâine pentru a forumla un document. Discutăm să mărim numărul de testări în zona de dialiază și a cadrelor medicale în general.

Aparate avem, dar specialiștii se formează greu, prin instrucție. Pe măsură ce avem specialiști putem să operaționăm mai multe laboratoare”, a declarat Horatiu Moldovan.