Probabil că prima reacție a cititorului când observă titlul articolului este „De unde până unde să fie Mihai Răzvan Ungureanu următorul candidat la Primăria Bucureștiului? Nu abia acum a fost numit premier?”. O atitudine firească. E normal ca noi, cetățenii României, să ne punem astfel de întrebări referitoare la viitorul capitalei, la viitorul țării.

 

Citeşte şi: Preferinţele electoratului conform ultimului sondaj IMAS

 

Ipoteza aceasta nu vine deloc întâmplător, vine ca o întrebare care se leagă de ultimele sondaje și declarații din sfera politicului. Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidențial și fost ministru al Muncii, a declarat astăzi în presă că viitorul primar al Bucureștiului va fi un independent, dar acela nu va fi Sorin Oprescu, actualul edil.

 

De dat declarații e simplu. Acest lucru e cert. Dar cât de cert poate fi un asemenea „anunț” care apare parcă de nicăieri. Avem dreptul să ne punem întrebări. În toate sondajele de până acum, Sorin Oprescu era pe primul loc pentru a câștiga un nou mandat de Primar General, iar acum, Sebastian Lăzăroiu ne propune „o fantomă” pentru postul care va administra al doilea buget al țării.

 

 Foto: Dave Highbury

Ca simplu cetățean român, sunt pus pe gânduri în ceea ce privește afirmația fostului consilier prezidențial. Cine este acest candidat independent, susținut de PDL, care va apărea din neant și va câștiga alegerile pentru Primăria Generală? Îmi trec multe nume prin minte, dar cine va fi oare acel candidat? Klaus Johannis (primarul Sibiului), Michael Bloomberg (primarul New York-ului), Mugur Isărescu (guvernatorul BNR) sau poate chiar Traian Băsescu, doar toți sunt independenți într-o formă sau alta.

 

Rețeta succesului în ceea ce privește PDL-ul este una bine pusă la punct, după cum precizează chiar Sebastian Lăzăroiu: „Traian Băsescu a intrat în campanie cu o zi înainte și a câștigat”, dar acest lucru este puțin probabil având în vedere că președintele ar trebui să renunțe la funcția supremă în stat pentru un post de primar, fie el și al Bucureștiului.

 

Ceea ce declară Sebastian Lăzăroiu nu este accidental, este „o scăpare controlată” menită pentru a testa reacția publicului asupra unui candidat independent susținut de PDL. Cel puțin ne-a pus pe gânduri, iar în jocurile politice, în momentul în care declari ceva, chiar dacă în acel moment nu este adevărat sau încă nu s-a realizat respectivul lucru, acesta poate deveni adevărat tocmai prin faptul că a fost declarat ca sigur. 

 

Viitorul candidat PDL va crește automat în notorietate, chiar dacă momentan nici nu îi știm identitatea, iar în momentul în care acesta își va anunța candidatura, piesele se vor pune în loc și majoritatea lumii va constata că Sebastian Lăzăroiu nu vorbea în necunoștință de cauză: „La București va câștiga un independent, dar acesta nu va fi Sorin Oprescu. Ci un „independent” cum era el în 2008″.

 

Foto: Bogdan I. Stanciu

Dar cine este acest personaj enigmatic, ținut ascuns de PDL, dar totuși, cu prima șansa(după spusele lui Lăzăroiu) la Primăria Generală a Municipiului București?

 

Răspunsul îl avem chiar în ultimul sondaj realizat de CSOP, în perioada 16-17 februarie 2012, unde actualul premier, Mihai Răzvan Ungureanu, este pe primul loc în topul încrederii pe care o au românii în politicieni, obținând 29% dintre voturile respondenților. Sorin Oprescu este situat pe locul secund cu 28%, Crin Antonescu completează podiumul cu 26%, iar pe locul patru este clasat Victor Ponta cu 25% din voturi.

 

În același sondaj, 38% dintre participanți s-au declarat „mulțumiți și foarte mulțumiți” de activitatea lui Mihai Răzvan Ungureanu de până acum, 32% s-au declarat „nemulțumiți și foarte nemulțumiți”, în timp ce 30% au preferat să nu se pronunțe asupra acestui aspect.

 

Foto: Bogdan I. Stanciu

Având asemenea cifre și intrând în topul încrederii direct pe locul I, cum am putea să credem că viitorul candidat independent susținut de PDL ar putea fi altcineva decât Mhai Răzvan Ungureanu? Singura problemă acum este că MRU este pus într-o situație destul de dificilă, putând fi asemănat cu arcașului din Cetatea Moldovei.

 

Acesta rămăsese singur în cetate și pentru ca oastea adversă să nu se prindă că apărarea cetății mai rezistă printr-un singur om, arcașul mergea din turn în turn și trăgea săgeți din toate locurile posibile, doar pentru a acoperi golurile rămase.

 

Exact aceasta este și situația actualului prim-ministru, el ajungând din șef SIE, în funcția de premier, este considerat și urmașul lui Traian Băsescu la președinția României, iar acum este pregătit pentru a candida la Primăria Bucureștiului.

 

Citeşte şi: Sondaj CCSB: USL-57%, PDL-18%, PP-DD-12%

 

Mihai Răzvan Ungureanu a ajuns să fie omul în care PDL-ul își pune toate speranțele, pe orice front important pe care urmează o luptă, el fiind primul nume pus în joc, el fiind singura speranță a Puterii. Dacă va reuși să facă față sau nu, ne vom da seama urmărind cu atenție acțiunile sale și ale PDL-ului, după care vom constata dacă Sebastian Lăzăroiu se referea la MRU când vorbea de independentul care va câștiga alegerile pentru primăria Bucureștiului.

 

Foto: Flickr