Un spot publicitar viral nu este la fel de ușor de făcut ca un pui la rotisor, dar cu toate acestea, lanțul de restaurante Nando’s a găsit rețeta succesului. Grupul din Africa de Sud, cu restaurante în aproximativ 30 de țări, a ajuns pe prima pagină a ziarelor cu o reclamă în care îl satirizau pe președintele statului Zimbabwe, Robert Mugabe, alături de alți cinci mari dictatori ai lumii.

 

Citeşte şi: De unde a pornit publicitatea?

 

Campania „Ultimul dictator în activitate” folosește sosii pentru a-l reprezenta pe Robert Mugabe în timp ce își aduce aminte de vremuri mai bune alături de alți foști cinci lideri de fier, lideri care au decedat. În spotul publicitar apar Muammar Gadhafi, Saddam Husseim și fostul dictator al Ugandei, Idi Amin.

 

Pe sunetele nostalgice din melodia „Those Were the Days”(Acelea erau zilele), a interpretei Mary Hopkin, președintele Robert Mugabe își amintește cum se bucura de o bătaie cu apă împreună cu Gadhafi. Alături de Idi Amin, Mugabe rejoacă celebra scenă din filmul „Titanic”, dintre Kate Winslet și Leonardo Dicaprio, dar de această dată în spatele unui automobil militar.

 

Această reclamă amuzantă a atras atenția și a dezvoltat imaginația a milioane de oameni, după spusele directorului Nando’s, Quinton Cronje.

 

„A avut un impact mai mare decât decât am anticipat. Întreaga problemă cu dictatorii de-a lungul anului 2011 a fost un concept global și a mers foarte bine, mai bine decât orice altă reclamă din istoria Africii.”, a declarat Quinton Cronje.

 

Reclama a beneficiat de un impact uriaș, dar în Zimbabwe nu a fost percepută că fiind amuzantă, restaurantul fiind nevoit să retragă spotul publicitar după ce angajații Nando’s din țara africană au fost amenințați de către simpatizanții președintelui Robert Mugabe.

 

Citeşte şi: FACEBOOK: Socializare sau Matrimoniale?

 

Întreaga campanie „Last standing dictator” a fost un mare succes, bazat pe seama evenimentelor principale din anul 2011, iar, pe viitor, nu putem decât să ne așteptăm la mai multe campanii de acest gen, satirizând conducători de stat sau alte evenimente de actualitate la nivel global.

 

Foto: John Benson