Nu este nici o glumă, ci părerea mai multor femei care au răspuns întrebării: “Ce te preocupă în viaţa de zi cu zi?” Persoanele intervievate aveau vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani şi au fost selectate din parcurile Capitalei, unde îşi plimbau căţelul, sau pur şi simplu se răcoreau, la corturile de propagandă ale USL – ului, unde împărţeau zâmbete şi completau tabele cu adeziuni la tot felul de iniţiative idioate, şi din cimitirele de cartier, după ce au făcut pomeni pentru răposaţii soţi.


Citeşte şi: Lecţie de sexualitate. Manual pentru vârsta de 3 ani

 

– “Ce mă preocupă? Nu vă este clar? Cum să mă reinventez într-o nouă extragere. Să-mi iau alt bărbat, care să poată munci până la adânci bătrâneţe, să mă ţină ca pe palme, că eu am fost mai ghinionistă şi am rămas pe dinafară la capitolul muncă. Ăsta, de-l pomenesc acum, s-a stins la 35 de ani, înainte să termine de plătit ratele la bancă. De aia nu am spus “fie-i ţărâna uşoară”, că a trântit Merţanul de stâlp, l-a făcut zob, el a mierlit şi eu nu m-am ales cu nimic.


Ca văduvă tânără îmi stă bine, dar nu mă caută deocamdată decât golanii de cartier, care – zic ei – vor să fie alături de mine când “schimb uleiul”, adică, ştiţi dumneavoastră, că se încinge sângele…, dar nu dau “moţata” prin vecini, că dihorul nu mănâncă găini de la casa lui. Visez la fericire, sper să o tai afară după ce vând apartamantul, dacă o fi cazul, pun la bătaie tot ce mi-a dat Cel de Sus”.


Şi zicând acestea, cu un optimism debordant s-a bătut demonstrativ pe poponeţul rotund! – (văduvă tânără, studii superioare, zona Râmnicu Sărat)

– “Am un prieten de ieşit în oraş, cu venituri modeste, şi un “admirator” cu soţie, care îmi completează nevoile financiare. Deocamdată, nu vreau să mă mărit şi nici să fac copii. Stau în aşteptare ca o felină. Pândesc, îmi ascut gharele, scrutez orizontul. Încă nu a picat ce vreau. Dar, va sosi şi trenul meu, unde o să mă sui fără să privesc în urmă. E tinereţea mea, trebuie să scot maximum de profit cu minimum de efort”. – (jună de 22 de ani, titrată la o facultate particulară, dornică de aventuri bine plătite. Frecventează biserica “Radu Vodă”, unde se roag să-I apară Făt Bogat)


– “Ah, prin ce-am trecut! Ah, ce ratări am putut să dau! Acum zece ani învârteam bărbaţii pe degete, aşa cum se învârt mititeii pe grătar. Dar nu m-am pricopsit cu prea multe, că un derbedeu m-a priponit ca nevastă şi gata. S-a rupt norocul. A năpârlit precum puful din barba precupeţelor. A fugit puiul cu aţa! După cununie am făcut blat la aşternut, nu prea mult, că se auzea, mai uşor şi fără câştig.

 

Acum zvâcnesc de final, dar dacă mi s-ar ivi ocazia, rup lanţul tată, îl rup şi o tai pe alte meleaguri. Toţi bărbaţii tânjesc după o “zmeurică” parfumată, în care să-şi vâre botişorul. Nu? Asta le dau, dar afară, nu aici. Priceput?” – (doamnă patroană de magazin, intersecţia Dristor, patruzecişidouă de primăveri)

– “Ce vreau? Ce mă preocupă? Idioate întrebări. Poate, ce nu mai vreau? Şi atunci răspund: să fiu în prag de menopauză! Da, domnule. Aţi aflat şi acest amănunt delicat. Îmi bate menopauza pe sub poale şi sânt teribil de nervoasă.

Nimic nu mă satisface… de chestia aia nu-mi arde şi oricum, bărbaţii nu vor femei vestejite. Dar şi aşa încă sper la fericire, pentru care aş călca pe jăratec, pe lavă încinsă, scoasă de la mama ei din fund de vulcan răbciugos, pe sticlă sfărâmată şi – ai ghicit – pe cadavrul tău de bărbat. Doamne, învârte măcar odată roata înapoi!

Cer prea mult? Nu! Mi se oferă prea puţin! – (Doamnă de 38 de ani, profesoară cu regrete şi multe amintiri)

Citeşte şi: Bărbaţii visează numai la sex

 

Şi uite aşa, toate femeile, s-au plâns, zi de vară până-n seară, şi niciuna nu s-a declarat mulţumită cu ce i-a dat viaţa şi Cel de Sus. Fiind preocupat să le notez părerile, am omis să le spun că, “Dumnezeu dă, dar nu bagă şi-n traistă”. N-are nimic!

Ioan T. Lazăr