Presedintele Klaus Iohannis a vorbit despre „Green New Deal”, mentionand ca desi programul climatic nu a obtinut unanimitate, a cunoscut un progres semnificativ.

„Aş începe cu discuţia pe climă, unde obiectivul principal a fost acela de a obţine aşa-numita neutralitate climatică pentru Uniunea Europeană până în 2050. Acest obiectiv a fost discutat şi marea majoritate dintre noi au agreat ca Uniunea Europeană doreşte acest lucru.

Vreau să fac încă două remarci care sunt foarte importante pentru publicul general, să înţeleagă despre ce vorbim aici, de fapt. Neutralitatea climatică înseamnă că ajungem la un nivel de emisii atât de redus, încât, practic, nu se mai produc schimbări climatice. Este un obiectiv foarte ambiţios.

Însă până atunci, avem obiectivul clar şi tehnic stabilit 2030 şi acest obiectiv este asumat ferm de UE şi România stă destul de bine în ceea ce priveşte atingerea ţintelor pentru 2030. Asta ca să înţeleagă toată lumea de acasă că noi lucrăm înspre reducerea emisiilor şi lucrăm cu succes remarcabil în UE. Deci protecţia naturii, evitarea unei catastrofe climatice sunt lucruri extrem de importante pentru noi şi facem ceva practic, concret. Nu am obţinut unanimitate şi această chestiune se va relua în iunie, anul viitor dar progresul este unul semnificativ şi îmbucurător. A doua chestiune, legată de cadrul financiar multianual a fost discutat şi am am hotărât, noi toţi, împreună, să predăm pregătirea acestui buget preşedinţiei Consiliului European, fiindcă în măsura în care s-a lucrat la acest proiect până acum, nu s-a obţinut progresul pe care l-am aşteptat. Deci, începând de acum, nu va mai fi această chestiune în răspunderea preşedinţiei rotative, ci se va găsi la preşedinţia Consiliului European.”, a mentionat Klaus Iohannis.