BBC a realizat un reportaj despre hoții de buzunare români și despre modul în care se pregătesc aceștia pentru Jocurile Olimpice 2012 din Londra. Scotland Yard a primit informații conform cărora grupări de hoți de buzunare din America de Sud și din Europa de Est, inclusiv din România, au început pregătirile pentru a lua cu asalt turiștii prezenți în vara aceasta la Londra, informează BBC News Online.

 

Citeşte şi: Românii între laude şi atacuri xenofobe

 

Reportajul este despre trei hoți de buzunare români aflați în Barcelona, Johnny, Mario și Dani, care fac parte dintr-o întreagă rețea de 50 de români care își propun să meargă la Londra vara aceasta. Aceștia analizează imaginile din centrele comerciale din zona Satului Olimpic, cu ajutorul Internetului, urmărind autobuzele supraaglomerate și stațiile de metrou, planificându-și ieșirea folosind imaginile din satelit cu străzile capitalei britanice.

 

„Este în sângele meu, asta e tot ce ştiu să fac. Noi asta facem şi o facem bine”, explică Dani, hoț de buzunare de la vârsta de șapte ani, în timp ce îi ia portofelul repoterului BBC, fără ca acesta să realizeze.(Dani îi returnează portofelul, acțiunea sa fiind doar o demonstrație)

 

„Aparatele foto, laptopurile şi telefoanele sunt trimise în România pentru ca să fie vândute pe piaţa neagră şi putem să facem cam 5.000 de euro într-o săptămână, dacă turiştii îşi lasă bagajele numai o secundă, doar o secundă!”.

 

Johnny vorbește despre modul în care reușește să le distragă atenția turiștilor, pe care ulterior îi „buzunărește”: „Uite, fac tot felul de trucuri pentru a le distrage atenţia turiştilor, iar portofelul sau telefonul a şi dispărut! Durează numai o secundă, iar vacanţa lor e distrusă”.

 

 

 

Cei trei români sunt foarte mândri de ocupația lor, menționând că există reguli stricte pe care le iau în considerare pentru a nu fi observați, mai exact, ei nu consumă alcool pentru a-și menține concentrarea și nu recurg la forță fizică pentru a evita un scandal în plină stradă: „Unii hoţi de buzunare sunt dependenţi de droguri, îşi cheltuie toţi banii la cazinouri şi devin disperaţi, sunt violenţi. Noi nu suntem aşa”.

 

În continuare, Johnny explică cum operează cei trei: „Eu sunt momeala. Mario buzunăreşte sau distrage atenţia pentru că are foarte multă experienţă, după care îi dă portofelul sau telefonul lui Dani, care fuge. Aşa că turistul habar nu are la cine îi sunt lucrurile. Suntem prea rapizi”.

 

Reporterul BBC a dorit să se pună la dispoziția acestora pentru a înțelege exact cum acționează ei în viața de zi cu zi, dorind să vadă dacă își poate da seama când este furat sau nu. Johnny, Mario și Dani aplică schema „Ronaldinho”, fiind o trimitere la faptul că acesta marchează. Johnny vine înspre reporter cu o hartă și îi cere acestuia indicații, după care Mario și Dani se prefac că sunt în stare de ebrietate și îl înconjoară pe reportul BBC și dansează în jurul lui, în timp ce îi fură portofelul.

 

Cei de la BBC au rămas uimiți de faptul că deși știau că urmează să fie furați, tot nu au simțit nimic, reportul nereușind să-și dea seama când i s-a furat portofelul.

 

Citeşte şi: Ţiganiada – muzică şi horă între 3 etnii

 

Pentru cei care merg la Olimpiada din Londra 2012, este bine să vă informați temeinic asupra hoților de buzunare și urmărirea acestui reportaj vă poate ajută să vă faceți o idee despre cum operează grupările de hoți de buzunare.